logo

"Farmen" - En annerledes og lærerik sommer!

Denne sommeren fikk jeg en sjelden mulighet til å teste meg selv på alle mulige måter da jeg deltok på "Farmen kjendis". Sammen med 11 kjente fjes ble jeg sendt til Fredheim Gård på Monsøya i Søgne, der vi i seks uker skulle drive gården som de gjorde for 100 år siden. Lite mat, hardt fysisk arbeid og mange forskjellige personligheter gjorde dette til en skikkelig utfordring.

Som team- og lederutvikler var det utrolig spennende å se hvordan teoriene spiller seg ut i praksis under ganske så krevende forhold. Hvordan skaper man et godt team når ressursene er knappe og folk har vidt forskjellige grunner for å være der? Hvordan motiverer man andre når man selv er sulten og sliten? Og hvordan skal man gi og motta tilbakemeldinger når tålmodigheten er frynsete og overskuddet på bunn.


Forskning viser at teamarbeid under press krever god kommunikasjon, tillit og evnen til å håndtere stress. Det ble ekstra tydelig her. Vi måtte raskt bygge relasjoner og finne ut hvordan vi kunne jobbe sammen, selv om vi alle hadde ulike perspektiver, mål og motivasjon. Det å balansere mellom å ta styring og være en del av teamet var også en utfordring, man kan jo si at vi var en gjeng med sterke meninger og ulike behov.


Lange arbeidsdager med hardt fysisk arbeid og tidvis lite mat – påvirket oss også. Det er lett å bli irritabel og miste fokus når kroppen er sår og energien lav. Da ble det ekstra krevende å gi og motta tilbakemeldinger på en konstruktiv måte. Når man er sliten, kan selv den minste kritikk føles tyngre enn vanlig. Det ble viktig å finne en balanse mellom ærlighet og omtanke, og sikre at tilbakemeldinger ble gitt på en måte som hjalp oss fremover, i stedet for å skape frustrasjon. Dette er jo noe av det jeg virkelig brenner for i mitt arbeid i Solid Utvikling, og her fikk jeg virkelig testet ut praksis. Hvor godt jeg lyktes gjenstår jo å se...


Disse ukene lærte meg mye om meg selv i møte med andre. Hvordan jeg håndterer oppgave- og relasjonsfokus når jeg blir sliten og hvordan en gruppe mennesker kan fungere under press. For ledere og team i næringslivet er det mange paralleller å trekke. Det handler om å holde fokus, støtte hverandre, og jobbe sammen mot felles mål, selv når omstendighetene er utfordrende.


Så blir det spennende å se hvordan dette ser ut når det kommer på TV2 i januar. Jeg grugleder meg og tenker det nok kommer overraskelser av alle slag...



Forfatter: Susann Goksør Bjerkrheim

Av Geir Andresen 27. august 2024
Forskning viser at hele 20% av arbeidstagere i Norge utsettes for unnvikende ledelse og at effektene av dette er destruktive både for organisasjonen og enkeltindivider. Tydelig ledelse trekkes gjerne frem som en konstruktiv motsats til unnvikende ledelse ( Laissez-faire ledelse ).
Av Oscar Eikeland 26. august 2024
Blended Learning: En effektiv tilnærming til kompetanseutvikling Blended learning , eller blandet læring, har blitt en populær metode for kompetanseutvikling i både offentlig og privat sektor. Denne tilnærmingen kombinerer flere læringsmetoder og plattformer, og gir en helhetlig og fleksibel måte å utvikle kompetanse på.
Med en arbeidshverdag i endring er du mer enn noen gang kundens nærmeste rådgiver. Gjennom 5 moduler
Av Randi Heggset 1. juni 2024
Styrk din kompetanse som rådgiver gjennom Regnskap Norge sitt sertifiseringsprogram! Med en arbeidshverdag i endring er du mer enn noen gang kundens nærmeste rådgiver. Gjennom 5 moduler utvikler du trygghet i rådgiverrollen og forbedrer dine kommunikasjonsevner. Du kartlegger dine styrker og lærer hvordan relasjonskompetanse gir økt tillit og skaper større verdi for kunden. Nytt kull starter 23. september 2024. Les mer om Rådgiverprogrammet her: https://www.regnskapnorge.no/akademiet/sertifiseringsprogram/radgiver/
27. mai 2021
Utfordringene sto i kø for Roosevelts valgkamp, men en utfordring var det ingen i hans stab som hadde forutsett. 3 millioner kopier med bilde av Roosevelt og valgkamptekst hadde blitt trykket uten at tillatelse til å bruke bildet var avklart med fotografen. Da valgkamplederen oppdaget den katastrofale feilen, ble han samtidig klar over at loven…
Av Roger Henriksen 27. januar 2019
Dette er en fiktiv historie, men den beskriver flere elementer av hva som kan oppstå på en arbeidsplass. Det kan hende at verken Tore eller Anders engang husker hva som startet denne konflikten. Kanskje det var en uenighet som ikke ble håndtert godt? Etter hvert ble det mer og mer fokus på personlighet og atferd…
Av Geir Andresen 28. september 2015
Gjennom min erfaring med leder- og medarbeiderutvikling gjennom årene, ser jeg er ofte personer som ikke alltid er bevisst på når de forhandler eller om de faktisk forhandler. Med mindre de er i konkrete forhandlingssituasjoner med innkjøp, salg, oppgjør, kontrakter, lønnsforhandlinger med mer, opplever jeg mange som overser at mye av vår kommunikasjon handler om ulike måter vi påvirker hver andre på. Dette gjelder internt i…
Flere innlegg
Share by: